Wat is FACEBOOK en hoe werkt het?

facebook-header-04

FACEBOOK

Facebook is een social netwerk site, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Er zijn meer dan 1 miljard gebruikers actief (per 14 september 2012). Dat zijn meer mensen dan inwoners in Europa, oftewel 1 op de 7 mensen op aarde. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twitter) op een zogenaamde prikbord (in het Engels: “wall”) berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is.

Een gebruiker kan natuurlijk ook zijn persoonlijke contact informatie in zijn of haar profiel plaatsen. Men kan met elkaar communiceren via publieke en privé berichten.

FACEBOOK versus Hyves

Als je Hyves al kent dan kun je zeggen dat Facebook op Hyves lijkt en vice versa. Een aantal verschillen zijn:

Hyves bestaat sinds eind 2013 niet meer maar hier kan je toch nog een aantal verschillen zien wat Hyves had en wat Facebook heeft

facebook icon - wat is facebook.nl
FACEBOOK
Hyves icon
HYVES
 • Facebook heeft vele malen meer gebruikers internationaal en wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Het is de vraag hoe lang Hyves koploper blijft in Nederland. UPDATE: Facebook is groter dan Hyves. Het aantal gebruikers van Hyves daalt dagelijks.
 • Hyves staat een gebruiker toe om zijn/haar profiel op te maken, terwijl Facebook dit niet toestaat. Iedereen heeft dezelfde opmaak.

 

Opmerking: Google staat ook niet stil. Zij hebben in 2011 Google+ geïntroduceerd: plus.google.com Deze zou de strijd moeten aangaan met Facebook. De extra feature die Google+ heeft zijn “Circles’. Hierin kun je jouw berichten, foto’s en andere media delen met bepaalde groepen vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een circle hebben die je “familie” noemt, een circle “vrienden”, een circle “collega’s”. Op deze manier kun je bepaalde updates enkel delen met bijv. familie.

Facebook heeft intussen opgelet en deze eigenschap snel toegevoegd aan haar eigen systeem.

Film over FACEBOOK: the Social Network

The Social Network

In 2010 (1 oktober) werd een film uitgebracht over het ontstaan van Facebook, meer informatie vind je op Wikipedia en IMDB.

Interessant leesvoer en films

(binnenkort weer)

Facebook Timeline

Facebook Timeline is niets anders dan dat jouw berichten (foto’s en filmpjes) op tijdsvolgorde op jouw muur worden geplaatst. Facebook geeft hiermee de gebruiker de mogelijkheid geven om per jaar aan te geven wat er is gebeurd. Zo krijg je dus een tijdlijn met jouw hele geschiedenis. Vergelijk het maar met een dagboek. Ook kun je aangeven wie welke berichten kan bekijken. Zo kun je persoonlijke gebeurtenissen alleen laten zien aan je partner of ouders.

Het ziet er erg leuk uit; je kunt zelfs aangeven welke vrienden je op een bepaald moment hebt leren kennen, welke banen je hebt gehad en wat je allemaal hebt gedaan in een bepaalde periode.

Naast Timeline gaat Facebook steeds meer werken met apps. Zo heeft Spotify de mogelijkheid gecreëerd om samen met vrienden synchroon naar een zelfde song te luisteren. Je ziet als het ware dat een vriend een bepaalde track luistert en jij kunt direct vanaf het punt waar het liedje is meeluisteren.

Facebook actualiteit

Project X
Feiten:
Onlangs (september 2012) heeft een meisje van 15 jaar een uitnodiging voor haar verjaardag geplaatst op haar Facebook pagina en heeft vergeten aan te geven dat deze uitnodiging enkel bedoeld was voor haar vrienden en familie. Duizenden mensen hebben zich ingeschreven doordat -naast social media- dit onder de aandacht kwam van de klassieke media zoals radio en tv. Het resultaat was een menigte mensen voor de deur van het meisje die grote rellen en schade veroorzaakte in het dorpje Haren.

Mening van de auteur van watisfacebook.nl:
Nu is de vraag: zijn er mensen schuld aan en is dit in de toekomst te voorkomen? Ik denk het niet. Het grote verschil tussen internet een paar jaar geleden en nu is dat een paar jaar geleden groepen gebruikers werden gemodereerd (bijvoorbeeld in forums). Zodra iets uit de hand lijkt te lopen wordt er ingegrepen. Dat is nu veel moeilijker aangezien de gebruikers zelf voor de inhoud zorgen. De enige die iets -let wel: in het begin- had kunnen doen, was het meisje zelf, door de uitnodiging te verwijderen nadat er meer dan 100 mensen zich inschreven, daarna werd het een sensatie van grote media en daarna een probleem voor de ordehandhaving. Je kunt het haar in ieder geval niet kwalijk nemen dat ze dit had zien aankomen. In principe zouden er moderatoren (van Facebook?) moeten opstaan zodra een evenement/uitnodiging ineens veel aandacht krijgt.

bericht van Mark Zuckerberg (4 oktober 2012):
“This morning, there are more than one billion people using Facebook actively each month.

If you’re reading this: thank you for giving me and my little team the honor of serving you.

Helping a billion people connect is amazing, humbling and by far the thing I am most proud of in my life.

I am committed to working every day to make Facebook better for you, and hopefully together one day we will be able to connect the rest of the world too.”

Marc Zuckerberg onder vuur van beleggers (12 juni)

Facebook-topman Marc Zuckerberg kwam gisteren voor het eerst oog in oog te staan met Facebook-beleggers, die op zijn zachtst gezegd niet gelukkig zijn met hun belegging.

Zie volledig bericht hier (Telegraaf)

Meer informatie

 • FACEBOOK website
 • [VIDEO] Making It Easier to Share with Who You Want: Composer

 • [VIDEO] The Facebook song op Youtube:

About

View all posts by

3 thoughts on “Wat is FACEBOOK en hoe werkt het?

 1. Ik kan mijn facebook pagina niet openen. Deze is geblokkeerd. Als ik een code via mijn moboele opvraag ik de volgende code die voor niet te openen is:
  J@e@f@a@c@e@b@o@o@k@ etc.

  Wat nu te doen??

 2. Hoe kan je een Facebookbladzijde verwijderen als het betreffende persoon overleden is????

 3. Ik heb nu wel twee of drie faceboek pagina s hoe zeg ik deze af om een keer helemaal opnieuw te beginnen
  groetjes irene

Comments are closed.